Tiesitkö? Poliisi ei lähetä sakkoja tekstiviestillä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisin nimissä on tehty erilaisia huijauksia, joista viimeisin koskee maksamattomia sakkoja. Poliisi lähettää mukamas tekstiviestin vastaanottajalle ja penää maksamattomien ylinopeussakkojen perään. Poliisi ei lähetä sakkoja tai liikennevirhemaksuja tekstiviestillä.

Poliisin nimissä lähetetyissä huijausviesteissä sanotaan, että vastaanottajalla ylinopeussakko, mikä pitäisi maksaa. Sakko pyydetään maksamaan viestissä olevan linkin kautta. Linkki on muotoiltu muistuttamaan poliisin sähköisen asiakaspalvelun osoitetta, mutta linkin tarkempi tarkastelu paljastaa, että osoite ei ole oikeasti poliisin.

– Nämä viestit eivät ole poliisin lähettämiä, vaan ne ovat huijausviestejä, joilla yritetään kalastella vastaanottajan henkilö- ja pankkitietoja, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.

Leinonen muistuttaa, että poliisi ei koskaan lähetä sakkoja tai liikennevirhemaksuja tekstiviestillä tai sähköpostilla. Poliisin automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut lähetetään Suomi.fi-käyttäjille suoraan verkkopalveluun. Muussa tapauksessa poliisi ottaa yhteyttä postitse vastaanottajan kotiosoitteeseen. Automaattisen liikennevalvonnan päiväsakkotapaukset hoidetaan poliisilaitoksella, koska ne pitää antaa tiedoksi henkilökohtaisesti.

– Huijaukseksi epäilty viesti kannattaa poistaa. Viestiin ei pidä vastata eikä linkkejä tai liitteitä avata. Jos on jo antanut henkilö- tai pankkitietojaan viestiin vastaamalla tai painanut linkkiä ja syöttänyt tietojaan sivustolle, tulee ensin olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille joko sähköisesti osoitteessa asiointi.poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla.