Tutkimus selvitti rikkaiden pärstäkertoimen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Stereotypioihin pohjautuva ulkonäköolettamus saattaa heijastua kaikkeen elämässä. Osa ihmisistä pitää tietynnäköistä henkilöä automaattisesti muita menestyneempänä. Tämä on myös syy siihen, miksi osa haluaa olla tietynlainen ulkonäöltään.

Tutkimus on paljastanut, kuinka ihmisen kasvonpiirteiden muoto vaikuttaa muiden mielipiteisiin varallisuudesta. Glasgow’n yliopiston tutkijat arvioivat ihmisten mielipiteitä ja havaitsivat, että rikkaiden ihmisten kasvoja pidetään luotettavampina. Rikkaat näyttävät yleisen mielipiteen mukaan ystävällisiltä. Heillä on punaisemmat posket ja kapeammat kasvonpiirteet.

Sen sijaan köyhillä on samojen olettamusten mukaan matalat kulmakarvat, lyhyt leuka ja tummempi ihonsävy. Tutkimusta johtanut tohtori Thora Bjornsdottir varoitti, että puhtaasti ulkonäköön perustuvilla hätiköityillä olettamuksilla voi olla pitkäaikaisia seurauksia ihmisille. Toiset saavat perusteetonta etua ulkonäkönsä takia, kun taas jotkut ovat heikko-osaisempia. Stereotypiat pärstäkertoimen suhteen voivat vääristää todellisuutta.