Miljoonille suomalaisille varautumisohjeet puhelimeen – mukaan 112-sovellukseen

Digi Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tammikuun lopussa yli kaksi miljoonaa suomalaista saa puhelimeensa tietoa siitä, kuinka varautua hankalaan tilanteeseen. Varautumisohjeet lisätään tuolloin 112 Suomi -sovellukseen. Asiasta tiedotti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Ohjeet koskevat muun muassa kotivaraa, sähkökatkoa, vedenjakelun häiriöitä ja myrskyä tai tulvaa. Ohjeet ovat saatavilla myös silloin, kun verkkoyhteys ei toimi. Sähkökatkon aikana matkapuhelinverkko lakkaa toimimasta noin 2-6 tunnin kuluttua, mutta sovelluksen tietoja voi lukea myös offline-tilassa kunhan puhelimessa on virtaa.

– Siinä kohtaa, kun häiriötilanne alkaa, on hiukan turha alkaa varautumisohjeita lukea, mutta toimintaohjeista on hyötyä offline-tilassa. Siksi jokaisen kannattaa tutustua varautumisohjeisiin jo etukäteen. Asiat menevät sutjakammin, jos kotoa löytyy muun muassa taskulamppu, paristoradio ja pullovettä, kertoo SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju.

Kuljun mukaan kotitalouksien varautumisesta on suuri apu yhteiskunnalle ja erityisesti ihmiselle itselleen. Ohjeiden tuomisella sovellukseen pyritään myös välttämään hätänumeron turhaa kuormittamista. Varautumisohjeet löytyvät sovelluksen Palvelut-kohdan alla olevasta Toimintaohjeet-osiosta.