Asiantuntija: Älylaitteiden liikakäyttö aiheuttaa ADHD:n kaltaisia oireita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lääkärit ovat yrittäneet selvittää, mikä on aiheuttanut tarkkaavaisuushäiriön, eli ADHD:n jatkuvan lisääntymisen maailmassa. Uusi tutkimus viittaa siihen, että ne, jotka käyttävät älypuhelintaan vähintään kaksi tuntia päivässä, voivat he sairastua muita todennäköisemmin ADT-tarkkaavaisuushäiriöön. Sen seuraukset muistuttavat ADHD:n oireita.

ADHD liittyy pääasiassa lapsiin ja nuoriin, mutta nyt tutkijat väittävät, että älypuhelimet voivat laukaista samankaltaisen ADT-tarkkaavaisuushäiriön myös aikuisille. Eräs syistä voi olla liiallinen ajankäyttö puhelimella, jolloin aivot eivät keskity tarpeeksi yhteen tehtävään. Keskittymisaika lyhenee ja hajaantuu. ADT voi syntyä, kun elämässä on runsaasti arkea kuormittavia tekijöitä.

– Tulosten valossa onkin oikeutettua tarkastella joissakin tapauksissa itse hankitun tarkkaavaisuushäiriön mahdollisuutta, Harvard Medical Schoolin psykiatrian apulaisprofessori John Ratey kertoi National Geographicille.

PÄIVITYS: Artikkeliin on tarkennettu, että kyse on ADHD:n sijaan oireiltaan hieman samankaltaisesta ADT-tarkkaavaisuushäiriöstä.