Tutkimus: Rikkaudet eivät takaa onnellisuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Monella on vääristynyt käsitys siitä, että mitä enemmän ihmisellä on rahaa, sitä onnellisempi hän on. Talouskasvu ei välttämättä ole ainoa ja oikea tapa parantaa hyvinvointia, jos muut elämän perusasiat ovat pielessä. Tämän todistavat muun muassa ilman valuuttaa elävät alkuperäiskansat, jotka ovat erittäin tyytyväisiä elämään.

Tutkijat selvittivät lähes 3.000 ihmisen onnellisuuden tasoa. Kohteena oli ihmisiä alkuperäiskansoista ja pienistä yhteisöistä, joista 36 prosentilla ei ollut lainkaan käteistuloja. Monilla oli kuitenkin korkea tyytyväisyys elämään. Professori Eric Galbraith McGillin yliopistosta kannustaa ihmisiä perehtymään omaisuuden kerryttämisen sijaan perusasioihin, jotka tekevät elämästä onnellista. Sitä voi olla esimerkiksi vapaus elää puhtaan luonnon keskellä perheen ja ystävien kanssa.

– Tulojen ja tyytyväisyyden välillä usein havaittu vahva korrelaatio ei ole yleismaailmallinen. Se osoittaa, että teollisten maiden vauraus ei aina ole ainoa oikea tie onneen, myönsi myös tutkimuksessa mukana ollut professori Victoria Reyes-Garcia.