Presidentinvaalien hylättyjen äänien määrä kasvoi selvästi – näistä syistä ääniä hylättiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuoden 2024 presidentinvaalien toisen kierroksen äänestysprosentti oli Suomessa asuvien kohdalla 70,7. Annetuista äänistä 0,7 prosenttia oli STT:n mukaan mitättömiä ääniä. Vaalipäivän ääniä hylättiin suhteessa enemmän kuin ennakkoääniä.

Oikeusministeriön tulospalveluista ilmeni sunnuntai-iltana, että mitättömiä ääniä annettiin toisella kierroksella yhteensä 20 600. Hylättyjen äänien määrä kasvoi ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. Ensimmäisellä kierroksella kaikista annetuista äänistä hylättyjä oli 0,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan yleisin syy äänen hylkäämiselle oli ensimmäisellä kierroksella äänestyslappuun kirjoitettu äänestäjän nimi, jokin erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä. Toiseksi yleisin hylkäämissyy oli epäselvästi merkitty ehdokkaan numero. Noin joka seitsemäs hylätyistä äänestyslapuista oli tyhjä.