Kahvi voi pitää dementian loitolla – ainakin joidenkin ihmisten tapauksessa

Terveys · Tim Isokivi

Kahvin juonnilla on sekä todistettuja että väitettyjä terveysvaikutuksia. Nyt yksi kahvin nauttimiseen liitetyistä terveyshyödyistä on saanut uutta tukea. Neljä tai useampi kahvikuppi päivässä saattaa vähentää dementian riskiä jopa puolella.

Tämä kävi ilmi European Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Kahvi voi kuitenkin vähentää dementiariskiä vain tiettyjen ihmisten tapauksessa. Dementiariski pieneni niillä, joiden aineenvaihdunta on kofeiinin kohdalla hidasta.

Terveysvaikutuksia saattaa tehostaa kofeiinin säilyminen pidempään elimistössä. Aineenvaihduntaan vaikuttavat geneettiset tekijät. Tutkimukseen osallistui noin 6 000 ihmistä, joiden keski-ikä oli 74 vuotta. Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alkaessa. Henkilöiden seuranta-aika kesti keskimäärin yhdeksän vuotta.

Ranskalaistutkimus ei vielä kiistatta todista kahvin ehkäisevän dementiaa. Havainnot täytyy vielä vahvistaa jatkotutkimusten avulla.