Suomalaiset musiikintekijät tuotteliaita viime vuonna – uusia biisejä ilmoitettiin 21 785

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Aänitemusiikin esittäjien ja tuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex kertoo, että tilastojen mukaan Suomessa ilmoitettiin huippumäärä biisejä vuonna 2023. Ääniteilmoituksella raportoitujen biisien määrä nousi jopa yli 30 prosentilla verrattuna vuoteen 2022. Yhteensä uusia biisejä ilmoitettiin Gramexille ennätykselliset 21.785 kappaletta.

– Musiikin tekeminen trendaa monella tapaa ja uusia toimijoita on tullut kentälle. Samaan aikaan äänitteiden tekeminen on tullut teknisesti aiempaa helpommaksi ja halvemmaksi, jolloin kynnys julkaisemiseen madaltuu. Ilmiöstä toimii hyvin esimerkkinä vaikkapa sosiaalisen median vaikuttajien tekemät biisit, kertoo Gramexin johtaja Tuomas Talonpoika.

Gramexin tilitystahti on muuttunut. Korvauksia maksetaan biisien käytöstä jopa neljä kertaa vuoden aikana. Biisin käytöstä maksetaan esittäjälle ja tuottajalle korvaus ainoastaan, mikäli kappale on ilmoitettu Gramexille. Yhdistyksellä on yli 60.000 asiakassopimusta musiikin esittäjien ja tuottajien kanssa sekä noin 32.000 korvauksia maksavaa asiakasta.