Tutkimus: Liiallinen proteiinin nauttiminen asettaa sydämen vaaraan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan liiallinen proteiinin syöminen lisää sydänsairauksien riskiä, koska se tukkii valtimot haitallisella plakilla. Tämä voi vaurioittaa verisuonia ja häiritä verenkiertoa, mikä lisää aivohalvausten ja sydänkohtausten vaaraa.

Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että mikäli yli viidesosa ruokavalion kaloreista tulee proteiineista, alkaa plakkia kerääntyä verisuoniin. Proteiinipitoisten ruokavalioiden suosio on noussut huimasti viime aikoina. Ihmiset tankkaavat proteiinia etenkin kuntosaliharrastuksen kautta. Kardiologi tohtori Babak Razani on varoittanut proteiinipitoisten ruokien, kuten lihan ja kananmunien merkittävästä lisäämisestä aterioille.

Tutkimuksemme osoittaa, että proteiinin lisääminen paremman aineenvaihdunnallisen terveyden saavuttamiseksi ei ole ihmelääke. Saatat tehdä todellista vahinkoa valtimoillesi. Toivomme, että tämä tutkimus käynnistää keskustelun tavoista muuttaa ruokavalioita, jolloin voi vaikuttaa kehon toimintaan molekyylitasolla ja vähentää sairastumisen riskiä, Razani kommentoi.