Tiedätkö kuinka paljon tarvitset unta? Näin selvität sinulle sopivan määrän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä uskottelee, että pystyy pärjäämään elämässä pienillä yöunilla. Joidenkin mielestä se voi tuntua siltä, mutta todellisuudessa tavallisen ihmisen unentarve on 7-9 tuntia yössä. Talvilomalla on loistava tilaisuus kokeilla, kuinka paljon on valmis nukkumaan yön aikana.

– Jos herää lomapäivinä joka päivä esimerkiksi tunnin myöhemmin kuin yleensä arjessaan, kertoo se unen tarpeen todellisen määrän. Kannattaa tosin loman alussa huomioida, että mikäli univelkaa on kertynyt pitkältä ajalta, tilanteen tasoittumiseen voi mennä noin viikko, kertoo Terveystalo Helsingin Uniklinikan yleislääkäri, Fokus Unen erikoisyksikön johtaja Eevert Partinen.

Univelkaa voi nukkua pois, mutta tarve on pienempi kuin nukkumaton määrä, sillä aivot ovat kykeneväisiä tehostamaan toimintaansa riittävän levon saamiseksi. Vaikka uneton nukkuu yössä lyhyempiä aikoja, voi hänen unensa olla parempilaatuista kuin täydet yöunet nukkuvalla.

– Aivot siis kuittaavat osan univelasta tehostamalla toimintaansa tässäkin tapauksessa, Partinen kertoo.