Lauha sää jatkuu maaliskuussa – sitten häämöttää käänne

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talvilomakausi jatkuu lauhassa säässä. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan helmi-maaliskuun vaihde ja maaliskuun alku kuluvat Suomessa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämmissä merkeissä. Kuukausiennusteen perusteella 26. helmikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat 4-7 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

– Helmi-maaliskuun vaihde kuluu osassa maata suorastaan keväisen lauhassa säässä, mutta muuten keväinen tuntu on kaukana: sää on melko pilvistä ja sateista. Tyypillisesti helmi–huhtikuussa sademäärä vähitellen laskee ja ne ovat vuoden kuivimmat kuukaudet, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan sääblogissa.

Suojasäätä on välilla Lapissa asti. Sään ennustetaan jatkuvan lauhana myös 4. maaliskuuta alkavalla viikolla. Suursäätila voi muuttua 11. maaliskuuta alkavalla viikolla. Maaliskuun puolivälissä, 18. päivä alkavalla viikolla edessä voi olla paluu tavanomaista kylmempään säähän polaaripyörteen heikentyessä.

– Suomessa viikko voi siis olla keskimääräistä kylmempi. Tässä vaiheessa päivän pituus on jo yhtä suuri kuin yönkin, eli kylmästä säästä huolimatta päivisin lämpötila kohoaa selvästi, Latvala kertoo.