Saimaalla lomailevat huomio: Saimaannorppa pesii juuri nyt

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman ainoat saimaannorpat elävät Järvi-Suomen alueella. Norppien pesintä on nyt alkanut ja kestää huhtikuulle saalla. Uhanalaiset eläimet säikkyvät herkästi vieraita ääniä ja kokevat jopa askelten tärinän uhkaavaksi.

– Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Ne aiheuttavat pakoreaktion. Emon usein toistuvat pakoon sukeltamiset haittaavat imetystä, minkä seurauksena poikasen vieroituspaino jää alhaiseksi ja hengissä säilymisen mahdollisuus pienenee. Kuutin usein toistuvat sukeltamiset voivat aiheuttaa kuutin kylmettymisen ja kuoleman, alueen ELY-keskukset tiedottavat.

Moottorikelkka on pahin häiriönaiheuttaja. Myös koirat voivat aiheuttaa pakoreaktion sekä talvilomalla mökkirannassa suoritettu halonhakkuu. Kaiken kaikkiaan nyt on oltava hienotunteinen maailman ainoaa saimaannorppakantaa kohtaan. Saimaannorpan pesimäalueet voit nähdä täältä. Voit katsoa saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet täältä.