Ilmoitukset GPS-häiriöistä yleistyivät – ei merkittäviä vaikutuksia lentoturvallisuudelle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo saaneensa viime vuonna yli 18 000 lentoturvallisuusilmoitusta. Määrä on yli kaksinkertainen vuosien 2013-2022 keskiarvoon verrattuna. Ilmoitusmäärän kasvu parin vuoden aikana johtuu lisääntyneestä GPS-häiriöilmoitusten määrästä.

Niitä tehtiin noin 7 500 kappaletta vuonna 2023. Vuonna 2022 ilmoituksia tehtiin 1 500. Ilma-alusten satelliittinavigointijärjestelmien häiriöitä havaittiin erityisesti konfliktialueiden läheisyydessä. Traficomin mukaan häiriöt eivät kuitenkaan aiheuttaneet merkittäviä vaikutuksia lentoturvallisuudelle.

Myös muiden lentoturvallisuusilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2023 edellisvuosiin verrattuna. Tämä kuitenkin kertoo Traficomin mukaan lähinnä raportointiaktiivisuuden kehittymisestä parempaan suuntaan. Onnettomuuksien ja merkittävimpien vaaratilanteiden määrä on pysynyt edelleen pienenä.

– Ilmailun toimijoiden raportointi on olennainen osa ilmailun turvallisuusketjua. Raportointi on anonyymiä ja niin toimijoiden kuin viranomaisen analysoinnissa keskitytään turvallisuuden lisäämiseen, ei syyllisten etsimiseen, kertoo ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen Traficomin tiedotteessa.