Suomen ylikulutuspäivä lähestyy taas – onko vaatekaapissasi pikamuotia?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat koko maailman mittakaavalla ylikuluttamisen kärkikastia. Kotimaamme ylikulutuspäivä ajoittuu alkuvuoteen, kun koko maailmassa ylikulutuspäivä sijoittuu yleensä elokuulle. Suomalaiset kuluttavat osansa maailman luonnonvaroista toisin sanoen noin neljä kuukautta ennen keskiarvoa.

Yksi syy löytyy vaatekaapista. Usein puhutaan ruoasta, teollisuudesta ja liikkumisesta, mutta vaateteollisuus on vakava rasite maapallon kantokyvylle. Planetaarinen vaatekaappi -niminen uutuuskirja kertoo, millaisia vaatteita ihmisten kannattaa ostaa ja kuinka usein. Samalla kirja pureutuu vaateteollisuuden ongelmiin ja niiden ratkaisuihin ja antaa käytännöllisiä vinkkejä kestävämpään vaatearkeen.

– Haalimme aina vain lisää vaatteita, mutta samalla luemme uutisia jätevuorista, kasvavista päästöistä ja romahtavista tehtaista. Suomalaiset ylittävät yleensä maapallon kantokyvyn vuotuiset rajat jo noin kolmessa kuukaudessa, esimerkiksi viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli maaliskuun lopussa, kirjan kirjoittajat Sissi Penttilä ja Aku Varamäki tietävät.