Huijarit iskivät hiihtotapahtumaan Ilomantsissa – kalastelivat ihmisten tietoja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ilomantsin Urheilijat järjestää vuoden 2024 Pogostan Hiihdon 23. maaliskuuta. Nyt nettihuijari on käyttänyt legendaarista tapahtumaa hyväkseen ja luonut Facebookin sivun, jonka avulla yritettiin kalastella kansalaisten henkilökohtaisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteen salasanaa sekä luottokortin numeroa.

Huijari oli luonut tapahtuman grafiikkaa hyödyntäen uuden Facebook-tilin sekä nettisivun. Arvontaan osallistuneet saivat uuden tilin nimissä tekaistuja viestejä, joissa osallistujia onniteltiin arvonnan voitosta ja pyydettiin klikkaamaan uudelle sivulle sekä rekisteröitymään omilla henkilötiedoillaan.

– Saimme arvontaan osallistuneilta hälytysviestejä ja pääsimme tällä kertaa nopeasti ilmoittamaan huijausviesteistä sekä tukahduttamaan tietojenkalasteluyrityksen, kertaa tapahtunutta järjestävän seuran, Ilomantsin Urheilijoiden Heikki Hamunen.

Poliisista paljastetaan, että he saavat usein ilmoituksia huijauksista erilaisissa sosiaalisen median kanavissa ja keskusteluryhmissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että viranomaiset tai muutkaan asialliset tahot kuten tapahtumien järjestäjät eivät kysy henkilötietoja, pankkitunnuksia tai muitakaan salassa pidettäviä tietoja sähköpostilla, viestisovelluksilla tai edes puhelimessa.

– Tekotapoja on paljon, ja tekijät keksivät niitä jatkuvasti lisää. Poliisi pyrkii tiedottamaan erilaisista ilmiöistä ja jakamaan oikeanlaista tietoa paitsi sosiaalisessa mediassa, mutta myös poliisi.fi -sivuilla, sanoo vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen Itä-Suomen poliisista.