Vanhempien lihavuus vaikuttaa lapsiin – ylipaino kuusi kertaa todennäköisempää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimus on osoittanut, että ihmisistä tulee todennäköisemmin ylipainoisia, mikäli heidän vanhempansa ovat lihavia. Tuoreen tutkimusaineiston mukaan liikalihavuuden riski on peräti kuusi kertaa suurempi kuin hoikkien vanhempien jälkeläisillä. Lihavuus saattaa alkaa vasta keski-ikäisenä, jos omat vanhemmat ovat olleet myös pulleita 40–50-vuotiaana.

Tutkimus toteutettiin Norjassa, jossa osallistujina oli 2.000 perhettä vuodesta 1994 vuoteen 2015. Tulosten perusteella ylipainon riski pienentyy, jos vain toinen vanhemmista on ylipainoinen. Äidillä on kuitenkin suurempi merkitys lapsen ylipainoon johtaviin elintapoihin ja ruokailutottumuksiin kuin isällä.

– Totesimme, että lihavuus voi siirtyä sukupolvien välillä. Lisäksi geneeillä on tärkeä rooli painonnousuherkkyydessämme. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että lapset kehittävät samankaltaisia ruokavalio- ja liikuntatottumuksia kuin heidän vanhempansa, jos he kaikki asuvat yhdessä. Liikalihavuus alkaa yleensä lapsuudessa tai viimeistään nuoruudessa ja seuraa aikuisikään asti, tutkija Mari Mikkelsen Tromssan yliopistosta sanoi Medscapelle.