Mies söi alikypsennettyä pekonia – seuraukset eivät herkimmille

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvaltalaisen miehen migreenille paljastui karmiva syy. Hänen aivoissaan pesi heisimatoja alikypsennetyn pekonin syömisen seurauksena. Tapauksesta raportoitiin American Journal of Case Reports -lehdessä.

52-vuotias mies oli kärsinyt viikottain migreenistä, johon lääkkeet eivät vaikuttaneet auttavan. TT-kuvauksessa miehen aivoista löydettiin useita kystia. Kävi ilmi, että hänen päässään pesi heisimadon toukkia. Lääkäri pyysi potilasta kertomaan ruokailutottumuksistaan. Mies paljasti syöneensä lähes koko ikänsä kevyesti paistettua pekonia.

Lääkärit uskovat heisimatojen päätyneen hänen elimistöönsä alikypsennetyn sianlihan syömisen ja huolimattoman käsienpesun vuoksi. Heisimadot loisivat tyypillisesti ruoansulatuskanavassa.

Toisinaan heisimadon munista kuoriutuvat toukat saattavat kuitenkin päätyä aivoihin, aiheuttaen kysterikoosina tunnettua tautia. Se voi oireilla esimerkiksi päänsärkynä, epileptisinä kohtauksia ja huimauksena. Potilaalle määrättiin tulehdus- ja loislääkkeitä. Hän toipui lopulta täysin yllättävästä vaivastaan.