Amsterdamin asukkaita pyydetään elämään sopusoinnussa rottien kanssa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Asiantuntija rohkaisee amsterdamilaisia tottumaan rottien rinnalla elämiseen. Hollannin pääkaupungissa on valtava rottaongelma, mutta nyt viranomaiset lähestyvät asiaa toisesta näkökulmasta. Heidän mukaansa jyrsijät eivät aiheuta enempää vaaraa kuin lepakot tai kyyhkyset.

Eläintutkija Maite van Gerwen on kumonnut huolet rotista tautien ja sairauksien levittäjinä ja kehottanut kansalaisia poistamaan ennakkoluulojaan vihatuista olennoista. Van Gerwen väittää, että jyrsijöillä voi olla myönteinen vaikutus kaupungin ekosysteemiin.

– Missä on ihmisiä, siellä on rottia. Miksi haluamme ympärillemme tiettyjä eläimiä, emme jotain toisia eläimiä? Uusissa taloissa vinteille tehdään tilat lepakoiden pesiä varten. Samaan aikaan rottia tapetaan puristimilla, liimalevyillä ja myrkyillä, hän kommentoi Het Parool -sanomalehdelle.

– Viemärityöntekijät ovat itse asiassa tyytyväisiä rottiin. Eläimet syövät viemäristä paljon rasvajäämiä, mikä estää niiden tukkeutumisen. Rotat ovat lisäksi erittäin hyviä kierrättämään jätteitä.