Pitkän ja terveellisen elämän muistisääntö: ”Syö sateenkaari”

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pitkä ikä ja hyvä terveys saavutetaan terveellisillä elämäntavoilla, joiden kulmakivet ovat henkinen hyvinvointi, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio. Tohtori Kien Vuu kertoi Poosh-sivustolle miten ihmiset voivat elää pidempään tarkastelemalla omia ruokailutottumuksiaan.

Kaikki kehot ovat erilaisia ja jokaisen tulisi sopeuttaa ruokailuun liittyviä suosituksia omaan elämäänsä sopivaksi. Elämäntyyli vaikuttaa paljon siihen millaisia ravinteita oman ruokavalion tulisi sisältää. Paljon fyysistä rasitusta saava henkilö tarvitsee hyvin erilaista ravintoa kuin esimerkiksi vähemmän liikkuva ja istumatyötä tekevä.

Kien Vuun mukaan jokaisen on kuitenkin pitkää ikää tavoitellessaan otettava huomioon suoliston bakteerit. Probioottirikkaiden ruokien syöminen on olennaista suoliston terveydelle. Vuun mukaan hyvä muistisääntö on yrittää syödä joka päivä kaikkia sateenkaaren värejä omassa ruokavaliossaan.

Prosessoidut ruoat ja välipalat kannattaa vaihtaa pähkinöihin ja marjoihin. Päivittäistä lisättyjen sokerien määrää kannattaa myös vähentää, koska sokerit ja prosessoidut hiilihydraatit asettavat solut stressitilaan. Tämä aiheuttaa diabetesta ja monia kroonisia sairauksia.

Sokerin sijaan kannattaa harkita luonnollisten makeutusaineiden käyttämistä. Tällaisia ovat esimerkiksi taatelit, kookossokeri ja stevia. Sen vuoksi rasvat tulee vaihtaa aina mahdollisuuden mukaan terveellisempiin ja suosia pähkinöitä, siemeniä, oliiviöljyä ja rasvaista kalaa.