Tarkista mökin ensiapuvälineet – ainakin nämä olisi hyvä löytyä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mökkikausi on jälleen alkamassa. Sen myötä on hyvä tarkastaa, että mökiltä löytyvät tarvikkeet hätätilanteen varalle. Suomen palopäällystysliitto muistuttaa niiden merkityksen korostuvan, mitä kauempana lähimmästä päivystyksestä ollaan.

Nuotion pito ja ruoan grillaaminen on mökillä yleistä. Siksi myös palovammoja syntyy todennäköisemmin kuin kotioloissa. Mökillä olisi hyvä olla erilaisia palovammasettejä ja esimerkiksi kylmäpusseja siltä varalta, ettei saatavilla ole viileää virtaavaa vettä.

Mökillä on syytä säilyttää desinfiointiainetta haavoja ja ruhjeita varten. Haavan puhdistamisella voidaan ehkäistä tulehtumisen riskiä. Suositeltavaa olisi, että mökillä olisi myös eri kokoisia laastareita ja sideharsorullia ja mahdollisesti myös silmähuuhde.

Mökillä saattaa olla tarvetta myös isomman vamman ensiavulle. Tätä tarjoaa kiristysside, joka saattaa pelastaa hengen esimerkiksi puutöiden aikana tapahtuvassa onnettomuudessa. Kiristyssiteen käyttöön on hyvä perehtyä etukäteen.

Mökkikauden alkaessa on tärkeää tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimivuus ja ottaa mukaan vaihtopatterit. Mökin tarkka osoite ja on hyvä pitää näkyvillä niin mökkiläisille kuin mökkivieraillekin, jotta esimerkiksi pelastuslaitos löytää paikalle. Puhelimeen suositellaan lataamaan 112 Suomi -sovellus.

Mökkeilijän ensiapulaukku:

  1. Palovammasetti
  2. Kylmäpussi
  3. Desinfiointiaine
  4. Laastarit
  5. Sideharsorulla
  6. Silmähuuhde
  7. Kiristysside

Mökkikauden alussa tarkistetaan:

  1. Palo- ja häkävaroittimet
  2. Mökin osoite näkyvillä asukkaille
  3. Mökin osoitenumeroinnin näkyminen tielle
  4. 112 Suomi -sovellus puhelimissa