Maaliskuu oli erittäin sumuinen – ja tavanomaista lauhempi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen eteläosien asukkaat ovat saattaneet kiinnittää huomiota siihen, että kevät on ollut erityisen sumuinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan sumuja esiintyikin maaliskuun aikana runsaasti varsinkin etelässä. Muuten sää oli tavanomaista lauhempi.

Maaliskuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan +1 asteesta Pohjois-Lapin noin -6 asteeseen. Maaliskuun ylin lämpötila oli Ahvenanmaan Jomalassa 30. päivä mitattu 13,1 astetta. Alin oli puolestaan Savukosken Tulppiossa 25. päivä mitattu -31,0 astetta.

Maaliskuun sademäärä oli lähellä tavanomaista. Kuukauden päättyessä maan etelä- ja länsiosassa oli jo paikoin lumetonta, mutta itä- ja pohjoisosassa lunta oli vielä paikoin yli puoli metriä. Auringonpaistetunteja oli koko maassa selvästi tavanomaista vähemmän.

Maan etelä- ja keskiosassa aurinko paistoi jopa harvinaisen vähän, mikä selittyy osittain sumupäivien suurella määrällä. Etelärannikolla sumua esiintyi jopa noin puolena kaikista kuukauden päivistä. Aivan kuun lopussa Satakunnan ja Pirkanmaan alueella koettiin puolestaan ajankohdalle harvinainen ukkonen.