Maapallolle iski voimakas aurinkomyrsky – vaikutti radiosignaalien kulkuun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuoden toistaiseksi voimakkain geomagneettinen myrsky eli aurinkomyrsky koettiin palmusunnuntaina 24. maaliskuuta. Se saavutti arvon 8+, joka luokitellaan ankaraksi geomagneettiseksi myrskyksi. Asiasta kertoi Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Geomagneettisen myrskyn aiheutti Auringosta lähtenyt kaasupilvi, joka havaittiin satelliittien ottamista kuvista. Sen aiheuttamien geomagneettisten häiriöiden voimakkuus tuli yllätyksenä. Purkaus vaikutti myös radiosignaalien kulkuun.

– Vuosikymmenen vaihteessa Aurinko vietti hiljaisia vuosiaan, mutta nyt lähestytään Auringon 11-vuotisen aktiivisuusvaihtelun maksimia. Palmusunnuntain myrsky oli maistiainen siitä, mitä lähivuosina on odotettavissa vielä useita kertoja, kertoo tiedotteessa Avaruussäätutkimus-ryhmän päällikkö Tiera Laitinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan avaruussään seurannalla edistetään turvallisuutta. Avaruussäämyrskyt voivat häiritä esimerkiksi sähköverkkojen toimintaa. Vaikka Suomen sähköverkko kestää geomagneettisten myrskyjen aiheuttamaa rasitusta hyvin, on tärkeää seurata tilannetta myös rajojen ulkopuolella.