Tekoäly valjastettiin nyt torjumaan petoksia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tutkimustulosten valossa tekoälyn ja koneoppimisen käyttö petostentorjunnassa lähes kolminkertaistuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Nyt jo lähes viidennes petostentorjunnan ammattilaisista käyttää tekoälyä työkaluna petoksia torjuessaan ja 32 prosenttia aikoo ottaa sen käyttöön seuraavan kahden vuoden aikana.

Samaan aikaan myös huijarit ovat pyrkineet hyödyntämään tekoälyä toiminnassaan. Tilannetta voidaan kutsua kilpajuoksuksi hyvisten ja pahisten välillä. Selvityksen mukaan tekoälyn käyttö petostentorjunnassa saattaa jopa kolminkertaistua seuraavan kahden vuoden aikana.

– Tekoäly- ja koneoppimisteknologioiden nopean kehityksen ansiosta petosten torjuntatavat ovat muuttuneet merkittävästi. Enää ei riitä, että pysymme mukana, vaan meidän on oltava askeleen edellä rikollisia. Tämä edellyttää paitsi investointeja nykyaikaiseen teknologiaan, myös laajaa yhteistyötä rahoitusalan toimijoiden, viranomaisten ja teknologiatoimittajien välillä. Jakamalla tietoa ja resursseja voimme luoda yhtenäisemmän rintaman petoksia vastaan, SAS Instituten talousrikosasiantuntija Rasmus Dalsgaard toteaa.