Kuinka vanhoilla renkailla ajat? Näin selvität valmistusajankohdan

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Talven väistyminen ja lumien sulaminen on saanut ihmiset innostumaan kesärenkaiden vaihtamisesta. Osa luottaa ammattilaisiin, mutta renkaiden vaihtaminen onnistuu oikeanlaisilla työkaluilla näppärästi myös kotioloissa. K-Auton renkaista vastaava tuotepäällikkö Lasse Wirama vinkkaa nyt, kuinka omien renkaiden iän voi selvittää.

– Ikä selviää valmistusajankohdasta, joka on merkitty renkaan kylkeen DOT-merkinnän yhteyteen neljällä numerolla. Numerosarja koostuu viikkonumerosta ja vuosiluvun kahdesta viimeisestä numerosta. Esimerkiksi luku 0210 tarkoittaa viikkoa 2 vuonna 2010, Wirama opastaa.

Renkaiden käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta ja kokonaisiäksi enintään 10 vuotta. Eli vuosiin lasketaan tällöin mukaan myös varastoinnit. Renkaat kannattaa aina säilyttää puhtaina sisätiloissa, sillä säiden armoilla vanteet ruostuvat tai hapettuvat. Kumikin voi hapertua. Renkaita ei myöskään kannata altistaa suoralle auringonvalolle, UV-säteilylle, kosteudelle, kuumuudelle tai kemikaaleille kuten esimerkiksi liuottimille.