Tarkasta veroilmoitus matkakulujen osalta – näiden kriteerien tulee täyttyä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Veroilmoitusten tarkastamisen aika on nyt. Moni kuvittelee virheellisesti, että verotuksen matkakuluvähennyksen voisi tehdä oman auton käytön perusteella, jos käyttää autoa sujuvoittamaan kodin ja työpaikan välisiä matkoja, tarvitsee autoa työssään tai esimerkiksi lasten päivähoitoon vieminen vaatii autoa.

Matkakuluvähennyksen voi hakea oman auton käytön perusteella, jos:– Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä– Yhdensuuntaisella matkalla joutuisi kävelemään vähintään kolme kilometriä, esimerkiksi kotoa pysäkille kaksi kilometriä ja määränpäässä pysäkiltä työpaikalle kaksi kilometriä– Odotusaika meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään kaksi tuntia, tämä ei kuitenkaan tarkoita matkustusaikaa– Matka alkaa tai päättyy kello 00.00–05.00 välisenä aikana

– Vaikka kulkisi tosiasiassa kodin ja työpaikan väliset matkat autolla, verotuksen matkakuluvähennyksen voi hakea halvimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä edullisin kulkuneuvo on julkinen liikenne, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki.

Suomessa on alueita ja paikkakuntia, joissa ei ole lainkaan julkista liikennettä. Toisinaan kulkemista helpottaisi lähijuna, koska rataverkosto on laaja ja kulkee myös maaseuduilla. Vanhojen pysäkkien käyttöön ottaminen saattaisi tuoda elinvoimaa maaseuduille ja loisi ekologisempaa liikkumista.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.