Tutkimus: Kävelytyyli paljastaa ihmisen unitottumukset

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmisen kävelytapa voi määrittää, miten hyvin hän nukkuu öisin. Asiantuntijat kiinnittivät nuorille aikuisille liiketunnistimia ja havaitsivat, että ne, jotka liikuttivat lantiotaan enemmän kävellessään sekä omasivat epäsäännölliset askeleet, olivat todennäköisemmin myös huonoja nukkujia.

– Huonosti nukkuvilla voi esiintyä pieniä muutoksia kävelyssä. Heillä voi olla vaikeuksia aloittaa ja ylläpitää kävelynopeutta. Nämä kävelytavat ovat samanlaisia kuin henkilöillä, joilla on suurempi riski saada raajavammoja tai kävelevät muuten muita hitaamminen, George Masonin yliopiston tutkijat kirjoittivat Sleep Science -julkaisuun.

Asiantuntijat käyttivät selvityksessä apuna teknologiaa ja tekoälyä. He pyrkivät selvittämään eroja kävelijöiden välillä. Tutkimuksen johtaja Joel Martin kuitenkin vakuuttaa, että merkit voidaan havaita myös paljaalla silmällä.

– Useimmat ihmiset luultavasti kävelevät tällä tavalla päivittäin kertoen huonoista nukkumistottumuksistaan ilman, että edes huomaavat sitä.