Suomalaisten leipärakkaus ei laannu – viime vuonna syötiin keskimäärin neljä viipaletta päivässä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Leipä maistuu edelleen hyvin suomalaisille. Yksi suomalainen söi Leipätiedotus ry:n mukaan keskimäärin reilut 40 kiloa leipää vuonna 2023. Tämä vastasi noin neljää leipäviipaletta päivässä.

Suomalaisille maistuvat parhaiten kotimaiset leipomotuotteet. Suomalainen söi viime vuonna reilut 33 kiloa kotimaista leipää. Kahvileipä ja konditoriotuotteet maistuvat hieman maltillisemmin, sillä suomalainen syö vuosittain keskimäärin vajaa 8 kiloa kahvileipää.

Leipätiedotus ry:n mukaan monet suomalaiset leivät sisältävät runsaasti kuitua. Silti FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70 prosenttia väestöstä saa kuitua liian vähän. Suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on 20-22 grammaa vuorokaudessa, kun suositus olisi 25-35 grammaa päivässä.

Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään 6 grammaa 100 grammaa kohden. Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen vinkkaa, että hapankorppu on todellinen kuitupommi. Se voi sisältää kuitua jopa 20 grammaa 100 grammaa kohden.