Tekoäly on hyvä renki mutta huono isäntä – inhimillisyys ja ihmistaidot työelämän supervoimia

Digi · Terhi Piiroinen

Asiantuntijoiden mukaan yksikään tekoäly ei peittoa hyviä ihmistaitoja työelämässä. Inhimillisyys on tärkeää etenkin johtajuudessa, jossa on pystyttävä kuuntelemaan, antamaan tilaa ja auttamaan.

Asiantuntijayritys Master Suomen psykologi Kirsi Laine ja HR-konsultti Annika Vallo muistuttavat, että hyvillä ihmistaidoilla loistaa työmarkkinoilla tekoälyä kirkkaimmin. Tekoäly vapauttaa ihmisiä tylsistä rutiinitehtävistä, mutta se ei pysty ainakaan toistaiseksi korvaamaan ihmistaitoja. Hyvä johtajuus perustuu ihmistaitoihin.

Työpaikoilla ihminen haluaa tulla kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi asemasta tai tittelistä riippumatta. Tekoäly on äärettömän tehokas valtavien tietomassojen käsittelyssä ja analysoinnissa valmiiden mallien mukaisesti, mikä tekee siitä mainion apulaisen jokaiselle, joka haluaa sitä hyödyntää. Johtotason monimutkaiseen päätöksentekoon tekoälystä ei ainakaan vielä ole. Ihmisen tehtävä on edelleen ratkaista, mitä tehdään odottamattomassa tilanteessa, johon aiempaa valmista mallia ei löydy.

– Yksi erittäin arvokas ihmistaito on empatia, koska se parantaa vuorovaikutusta ja vahvistaa suhteita, Master Suomi -yrityksen asiantuntijat muistuttavat.