Viinikellarissa tehtiin odottamaton löytö – satoja mammuttien luita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itävaltalaisesta viinikellarista on tehty yllättävä löytö. Kellarin alta paljastui satoja mammutin luita. Niiden arvioidaan olevan 30 000 – 40 000 vuotta vanhoja.

Andreas Pernerstofer teki löydön remontoidessaan Gobelsburgissa, noin 70 kilometrin päässä Wienistä sijaitsevaa viinikellariaan. Kellarin lattiasta poistetun betonin alta paljastui suuren eläimen luita. Pernerstofer muisti isoisänsä löytäneen kellarista mammutin hampaita jo 1960-luvulla.

Pernerstofer ilmoitti löydöstä paikalliselle monumenttivirastolle, josta häntä kehotettiin ottamaan yhteyttä Itävallan tiedeakatemiaan. Arkeologit aloittivat kaivaukset kellarissa toukokuun alussa. Kävi ilmi, että mammutin luita oli maaperässä ainakin 300.

CNN-uutissivuston mukaan arkeologit uskovat luiden olevan peräisin kolmesta eri mammutista. Löydöstä on kuvailtu jopa arkeologiseksi sensaatioksi. Suurin osa vastaavista arkeologisista kaivauksista on tehty Itävallassa ja naapurimaissa yli 100 vuotta sitten.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun voimme tutkia jotain tällaista Itävallassa nykyaikaisilla metodeilla. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus tutkimukselle, arkeologi Hannah Parow-Souchon kuvaili tiedotteessa.