Muista pesimärauha – pidä lemmikki kytkettynä luonnossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eläinten lisääntymisaika on parhaillaan käynnissä. Pesimärauhaa tarvitsevat erityisesti linnut ja nisäkkäät, minkä vuoksi koirat ja muutkin lemmikit tulisikin pitää kytkettyinä luonnossa liikkuessa. Asiasta muistutti Suomen riistakeskus tiedotteessaan.

– Irrallaan luonnossa juoksenteleva koira tai kissa voi aiheuttaa luonnossa suurta tuhoa. Hetkessä voi tuhoutua linnun pesä tai poikue. Nisäkkäiden poikaset ovat myös suuressa vaarassa, erikoissuunnittelija Marko Svensberg Suomen riistakeskuksesta muistuttaa.

Koirien ehdoton kiinnipitoaika alkoi maaliskuun alussa ja jatkuu 20. elokuuta saakka. Koiran irtipitoon on kuitenkin oltava maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa myös tämän ajanjakson ulkopuolella. Laki koskee kaikenrotuisia koiria, mutta poikkeuksen muodostavat esimerkiksi viranomaistehtävät ja viittä kuukautta nuoremmat koirat.

– Myös vesillä lomailevan tulee pitää koira tai kissa kiinni rantauduttaessa. Vesilintujen suosimille luodoille tai saariin rantautumista on syytä välttää, sillä irrallaan liikkuva lemmikki voi aiheuttaa ikävää tuhoa luonnon ”lastenkammarissa”, Svensberg kertoo.