Näin pidät ihosi hehkuvana kesällä – kuusi vinkkiä hyvinvoivaan ihoon

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kesä on ihanaa aikaa, mutta se tuo mukanaan haasteita ihonhoidolle. Aurinko, kuumuus ja kosteus voivat vaikuttaa ihoon monin eri tavoin. Ihon hoitaminen on suuri osa omaa hyvinvointia, minkä vuoksi kesällä kannattaa muistaa Healthista-sivuston mukaan etenkin auringolta suojaaminen, kosteutus, kuorinta, puhdistus, nesteytys ja hoitavat tuotteet.

Aurinko voi olla iholle sekä hyväksi että haitaksi. D-vitamiinin saannin kannalta aurinko on tärkeä, mutta liiallinen altistuminen UV-säteille voi aiheuttaa ihovaurioita, palamista ja ennenaikaista vanhenemista. Sen vuoksi kesäisin kannattaa valita laajakirjoinen aurinkovoide, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Kesän lämpö ja aurinko voivat kuivattaa ihoa. Siksi on tärkeää pitää iho hyvin kosteutettuna, mikä onnistuu hyvin esimerkiksi geeli- tai vesipohjaisten kosteusvoiteiden avulla. Kosteusvoidetta kannattaa levittää heti suihkun jälkeen kun iho on vielä hieman kostea, jotta kosteus sitoutuu ihoon paremmin.

Ihon kuorinta poistaa kuolleet ihosolut ja auttaa ihoa uusiutumaan, mikä antaa sille kirkkaamman ja tasaisemman ilmeen. Valitse kuorinta-aine, joka ei ole liian hankaava, jotta vältät ihon ärsytyksen. Ihoa ei kannata kuoria useammin kuin kerran viikossa, koska liiallinen kuorinta voi vahingoittaa ihoa ja tehdä siitä herkemmän auringolle.

Myös päivittäinen ihon puhdistus on tärkeää erityisesti kesällä, kun hiki ja lika voivat tukkia huokosia. Puhdistamiseen kannattaa valita puhdistusaine, joka poistaa epäpuhtaudet tehokkaasti mutta ei kuivata ihoa.

Sisältä päin nesteyttäminen on avain terveeseen ihoon. Kesällä on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä juomalla vettä ja syömällä nestepitoisia ruokia. Hedelmät ja vihannekset, kuten vesimeloni, kurkku ja appelsiini, sisältävät paljon vettä ja auttavat ylläpitämään nestetasapainoa.

Kesällä iho altistuu monenlaisille rasituksille, joten on tärkeää käyttää tuotteita, jotka tukevat ihon hyvinvointia. Seerumit, jotka sisältävät antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, voivat auttaa suojaamaan ihoa vapaiden radikaalien vaurioilta. Kasvonaamiot voivat taas tarjota syväkosteutusta ja rauhoitusta auringon jälkeen.