EarthCare-satelliitin laukaisu näkyi yötaivaalla – Suomi mukana hankkeessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen yötaivaalla nähtiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kirkas valoilmiö. Kello kahden ja kolmen välillä taivaalla liikkuneena valopallona näkyneen ilmiön taustalla oli Kaliforniassa tapahtunut raketin laukaisu.

Kalifornian Vandernbergin avaruustukikohdasta laukaistun raketin mukana kiitoradalle kuljetettiin EarthCare-satelliitti. Ilmastotukimukseen käytettävä satelliitti on toteutettu Euroopan avaruusjärjestö ESAn ja Japanin avaruusjärjestö JAXAn yhteistyönä. Myös Suomi on mukana hankkeessa, ja SpaceFinlandin mukaan satelliitissa käytetään Tampereella toimivan Beyond Gravity Finlandin teknologiaa.

EarthCaren tavoitteena on parantaa nykyisiä ilmastomalleja ja sääennusteiden tarkkuutta. Erityisesti satelliitilla halutaan parantaa ymmärrystä arktisten alueiden nopeasta lämpenemisestä sekä pilvien, aerosolien ja säteilyn välisistä yhteyksistä maapallon ilmastojärjestelmässä.

– Satelliitin laukaisua on valmisteltu pitkään, ja se tulee antamaan meille täysin uutta tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä ja vaikutuksista. Erityisesti aerosolien roolista on pitkään kaivattu lisää ymmärrystä, kertoo Jarkko Koskinen Maanmittauslaitoksen satelliittia koskevassa tiedotteessa.