Helsingissä kirjastoon palautetun kirjan eräpäivä oli vuonna 1939

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kirjojen palauttaminen kirjastoon myöhässä ei ole harvinaista. Harvemmin eräpäivästä kuitenkaan myöhästytään aivan yhtä paljon, kuin taannoin Helsingin keskuskirjasto Oodiin palautetun kirjan tapauksessa. Teos palautettiin yli 84 vuotta myöhässä.

Oodin Instagram-julkaisun mukaan kirjastoon palautettiin maanantaina Sir Arthur Conan Doylen Pakolaiset-kirja. Sen eräpäivä oli jo 26. joulukuuta 1939. Julkaisun mukaan tapaus oli jo omaa luokkaansa, vaikka kirjastoon on ennenkin palautettu kirjoja kymmeniä vuosia myöhässä.

– Huonomuistinen lainaaja oli taskun lainauskortin mukaan liikemies Pursimiehenkadulta. Liekö sota tullut palautuksen eteen, julkaisussa pohdittiin.

Kommenteissa kirjastosta kommentoitiin, että myöhästymismaksua ei tässä tapauksessa peritä. Tapaus herätti huomiota ulkomailla saakka. Siitä uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

– Jos lainaaja selviytyi sodasta, hänellä oli todennäköisesti muuta ajateltavaa kuin kirjan palauttaminen, kirjastonhoitaja Heni Strand totesi lehdelle.