Helsinkiläisillä kolme kertaa suurempi kesälomabudjetti kuin maaseudulla

Matkailu · Terhi Piiroinen

LähiTapiolan tuore Arjen katsaus -kyselyn mukaan pienellä budjetilla lomailevien osuus on nelinkertaistunut kuluneen kahden vuoden aikana. Suomalaisten keskimääräinen kesälomabudjetti on tänä vuonna 1.050 euroa. Noin joka kymmenes suomalainen aikoo selvitä kesälomastaan satasella.

– Inflaation jäljiltä monen talous on tiukalla. Tilastokeskuksen kyselyissä velkaantuvien kotitalouksien osuus on parissa–kolmessa vuodessa tuplaantunut noin kolmesta prosentista noin kuuteen prosenttiin. Myös säästöjään käyttävien osuus on selvästi noussut, ja yhteensä noin 15 prosenttia kotitalouksista kokee, etteivät säännölliset tulot tohdi riittää elämiskustannuksiin. Näin ollen ei ole yllätys, että aiempaa suurempi osa suomalaisista joutuu pitämään lomabudjettinsa hyvin pieninä, arvioi ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiola Varainhoidosta.

Pääkaupunkiseudulla asuvista noin 15 prosenttia aikoo käyttää kesälomaansa yli 2.000 euroa. Osuus on kaksi kertaa suurempi kuin muissa kaupungeissa keskimäärin ja kolme kertaa suurempi kuin maaseudulla. Rahalla kuitenkin saa nykyään vähemmän, joten sisällöllisesti loma on köyhempi verrattuna aiempiin vuosiin, vaikka siihen käytettävä summa on pysynyt liki samana.