Torakoiden määrän pelätään lisääntyvän rajusti Espanjassa

Matkailu Ohhoh! · Tim Isokivi

Espanjaan matkustavia on kehotettu olemaan tarkkana ikävien yllätysten varalta. Torakoiden määrän on ennustettu kasvavan maassa jopa räjähdysmäisesti. Syynä ovat lämpimät kelit ja pitkittyneet kesäkaudet.

Espanjan ympäristöterveysvirasto Anecplan ylijohtaja Jorge Galvanin mukaan jatkuva helteinen sää nopeuttaa torakoiden elinkaarta dramaattisesti. Torakoiden on huomattu tutkimuksissa lisääntyvän nopeammin yli 28 asteen lämpötiloissa. Ravintoloita ja hotelleja on kehotettu toimimaan nopeasti, mikäli torakkaongelmasta näkyy merkkejä.

Torakoita voi ehkäistä huolehtimalla siisteydestä, välttelemällä ruoan jättämistä ympäriinsä ja käyttämällä kannellisia roska-astioita. Ravintoloita ja hotelleja suositellaan tukkimaan kaikki seiniin ilmestyvät halkeamat ja kutsumaan hygieniatarkastajia vierailulle säännöllisesti. Majapaikoissaan torakoihin törmäävien turistien tulisi ilmoittaa asiasta henkilökunnalle välittömästi.

Galvanin mukaan torakoissa on ilmennyt viime vuosina myös geneettisiä mutaatioita, jotka ovat tehneet niistä aikaisempaa kestävämpiä tuholaismyrkyille. Torakat voivat levittää ihmisille haitallisia bakteereja ja viruksia.