Verenluovuttajia tarvitaan kesälläkin – voit luovuttaa vaikka lomareissulla

Terveys · Tim Isokivi

Verivalmisteiden käyttö ei vähene sairaaloissa kesäkuukausinakaan. SPR:n Veripalvelun mukaan jo yhden kesäviikonlopun aikana sairaaloihin toimitetaan punasoluvalmisteita keskimäärin 500 kappaletta. Vapaaehtoisia verenluovuttajia tarvitaan kesälläkin päivittäin noin 700.

Verivalmisteilla hoidetaan esimerkiksi keskosvauvoja, syöpäpotilaita, onnettomuuksien uhreja ja synnyttäjiä. Veripalvelun tavoitteena on ylläpitää viiden päivän punasoluvarastoa jokaisesta veriryhmästä. Se turvaa verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa.

Verenluovutus onnistuu kesällä esimerkiksi mökkireissun aikana. Sopivaa luovutuspaikkaa voi hakea Veripalvelun verkkosivuilta osoitteesta veripalvelu.fi. Veripalveluilla on useita luovutuspisteistä, minkä lisäksi Pääkaupunkiseudulla kiertää Verenluovutusbussi ja verenluovutustilaisuuksia järjestetään päivittäin eri puolilla maata Rovaniemeltä Hankoon.

Verenluovutuksen varaustilanteen voi tarkistaa Veripalvelun ajanvarausjärjestelmästä. Luovuttajia otetaan vastaan myös ilman ajanvarausta, mikäli tilaa on.