Traficom muisuttaa: ”Jokaisilla veneilijällä väistämisvelvollisuus”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomenlahden meriliikennekeskuksesta päällikkö Samu Koski muistuttaa suomalaisia veneilijöitä, että aluksen merikelpoisuus ei tarkoita sitä, että sillä selviää vesillä pelkästään varustetasolla. Veneily on suosittu vapaa-ajanviettomuoto Suomessa, mutta siihen liittyy myös velvollisuuksia.

– Merikelpoisuus tarkoittaa myös sitä, että alusta kuljettaa asiansa osaavat henkilöt, joilla on riittävä tietotaito ja osaaminen aiotulle matkalle. Ota siksi perustaidot hyvissä ajoin haltuun ja pohdi reittiä huolella ennakkoon, muistuttaa Fintrafficin Suomenlahden meriliikennekeskuksesta päällikkö Samu Koski.

Vesillä on olemassa selkeät väistämissäännöt, joita noudattamalla veneily on turvallista. Jokaisen veneen päällikön tulee tuntea ne tarkkaan ja noudattaa niitä. Kertaa veneiden väistämissäännöt. Ohittaessa tulee käyttää turvallisempaa puolta ja ottaa huomioon aiheuttama aallokko toisille veneilijöille.

Jos kaksi moottorivenettä lähestyy toisiaan vastakkaisilta suunnilta, väistävät molemmat oikealle. Sen sijaan, kun moottoriveneiden kulkusuunnat risteävät, vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen eli väistää oikealta tulevaa. Mikäli mahdollista, vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän takaa.

Moottoriveneen tulee väistää purjeilla kulkevaa venettä ja purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan. Jos tuuli on samalta puolelta, tuulenpuoleinen väistää. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta. Moottorilla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.