Nautitko hampurilaispihvisi mediumina? Otat silloin riskin

Ruoka Terveys Kirjoittaja: , toimittaja Ilmoita virheestä, Tietoa meistä
Toimitusperiaatteet

Medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien suosio on viime vuosina kasvanut niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin. Ruokaviraston mukaan puolikypsiin pihveihin voi kuitenkin liittyä riski. Suositus on, että kaikki jauhelihatuotteet tarjotaan läpi kypsennettyinä.

---
---

Ruokaviraston mukaan sekä naudan että muidenkin eläinlajien medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy ruokamyrkytysriski. Raakaan naudan jauhelihaan liittyy erityisesti EHEC-bakteerin leviämisen riski. Naudanlihassa voi kuitenkin esiintyä muitakin taudinaiheuttajia.

Mikäli jauhelihapihvi halutaan valmistaa medium-kypsennettynä, löytyy Ruokavirastolta aihetta koskeva suositus. Turvallisin tapa valmistaa medium-jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihapalan pinta ja leikata sen jälkeen pintaosa pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi. Pintojen kuumennus pienentää sitä riskiä, että bakteerit leviäisivät pinnasta lihan sisäosiin.

EHEC-bakteeri on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja. Sen voi saada esimerkiksi riittämättömästi kypsennetystä lihasta, pastöroimattomasta maidosta tai saastuneista raaoista kasviksista.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , tai laajemmin aihealueesta Ruoka Terveys.