Ruotsalaisprofessori tyrmää lihansyönnin rajoituksen: ”Mennyt jo älyttömyyksiin”

Uusi kansainvälinen Eat Lancet 2.0 -tutkimus suosittelee vähentämään punaisen lihan kulutusta. Tutkijaryhmä suosittelee nauttimaan lihaa enintään 15 grammaa päivässä. Määrä vastaa noin yhtä lihapullaa. Tutkijoiden motiivi ei kuitenkaan ole pelkkä ihmisten terveys.

MAINOS
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkijoiden tavoitteena on parantaa terveyttä ja hillitä ilmastonmuutosta. Raportin mukaan punaisen lihan kulutusta pitäisi vähentää maailmanlaajuisesti jopa 75 prosenttia. Pääasiallisiksi syiksi mainitaan ilmastopäästöjen pienentäminen, maankäytön vähentäminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän ehkäisy.

– Se, mitä laitamme lautasellemme, voi pelastaa miljoonia ihmishenkiä ja vähentää päästöjä miljardeilla tonneilla. Samalla voidaan hidastaa luonnon monimuotoisuuden katoamista, professori Johan Rockström Potsdamin ilmastotutkimuslaitoksesta korostaa.

Ruoan painopiste tulisi tutkijoiden mukaan olla kasvipohjaisissa proteiineissa, eli pavuissa, linsseissä, herneissä, pähkinöissä ja siemenissä. Myös täysjyvätuotteet, hedelmät ja vihannekset muodostavat ruokavalion perustan, kun taas lihaa, maitotuotteita ja munia tulisi syödä ainoastaan pieninä määrinä.

Tutkimuksessa ei ole otettu huomioon, että esimerkiksi Suomessa liha on usein todellista lähiruokaa. Myös ruotsalaisen Linköpingin yliopiston professori ja sisätautilääkäri Fredrik Nyström pitää ohjeita omien sanojensa mukaan täysin järjettöminä.

– Missä on tutkimusnäyttö, että näin vähäinen lihansyönti olisi terveellistä? Tämä on mennyt jo älyttömyyksiin, Nyström sanoo ruotsalaiselle Godare-sivustolle.

Hänen mukaansa liian tiukka rajoitus voi johtaa B12-vitamiinin puutteeseen, lihaskadon riskiin ja heikompaan elämänlaatuun, etenkin iäkkäillä ihmisillä.

– Jos ihmiset joutuvat kieltäytymään ruoasta, josta he pitävät, he eivät välttämättä voi paremmin, päinvastoin, hän korostaa ja jatkaa:

– On helppo sanoa syö papuja ja pähkinöitä, mutta esimerkiksi monille vanhuksille se ei ole realistinen vaihtoehto, Nyström summaa.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , , tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.