Maailman 100 parasta leipää valittiin – Suomi ei listalla juhlinut

Suomalainen ruisleipä on parhaimmillaan hapanjuureen tehtynä ja leivinuunissa paistettuna. Karjalanpiirakat ovat myös täynnä suomalaisille rakkaita makuja.

MAINOS
MAINOS PÄÄTTYY

Saaristolaisleipää nautitaan meillä tuoreen kalan kanssa. Yksikään näistä ei menestynyt maailman parhaimpien leipien listauksessa.

Maailman paras leipä ei ole myöskään ranskalainen patonki, italialainen focaccia tai saksalainen rinkeli. Voittaja on intialainen valkosipulivoilla voideltu naanleipä. Ruoka- ja matkailusivusto TasteAtlas julkaisi tuoreimman listauksensa maailman 100 parhaasta leivästä.

Ensimmäiselle sijalle noussut rapeareunainen, pehmeä ja voilla sekä valkosipulilla viimeistelty naanleipä on suomalaisille tuttu intialaisista ravintoloista.

Naanleipä paistetaan perinteisesti tulikuumassa tandoori-uunissa. Voittajaleivän päälle sivellään sulatettua voita ja hienonnettua valkosipulia. Sitä syödään kuten muutakin naanleipää, usein curryn ja muiden intialaisten ruokien lisukkeena. Toki sitä voi nauttia myös sellaisenaan.

Intia tähditti kaikkia kolmea kärkisijaa leivillään. Ykköspaikan napanneen naanleivän lisäksi parhaimmistoon valikoitui Amritsarin kulcha. Se on täytetty naantyyppinen leipä, jonka sisällä voi olla perunaa, sipulia ja tuorejuustoa.

Kolmas oli Malesiaan yhdistetty, mutta Intian vaikutteita kantava roti canai, eli kerroksellinen ja voissa paistettu litteä leipä. Perinteiset eurooppalaiset leivät jäivät yllättäen kauemmas kärjestä.

– Naanleivän 700 vuotta jatkunut perinne, ainutlaatuinen maku ja täydellinen koostumus vei sen voittoon, valinnan tehnyt TasteAtlas perustelee.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , , tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.