Kosheen

Haastattelut · Stara.fi


Breakbeatin suurlähettiläs

Viime vuoden parhaan drum´n´bass -singlen tehnyt Kosheen tanssitti itsensä listojen kärkisijoille biisillä ”Catch”. Stara.fi sai yhtyeen Markee ”Substance” Morrisonin langan päähän juuri kun hän oli saapunut Australian kiertueelta ja kuulusteli Kosheenin tuoreet fiilikset.

Kosheenin taru alkoi jo kymmenen vuotta sitten, kun Markee Substance ja Darren Decoder tapasivat. Kundit olivat samanhenkisiä ja molemmilla oli samanlaiset ambitiot breakbeat-musiikin suuntaan. Kun vokalisti Sian Evans astui mukaan joukkoon, Kosheen oli syntynyt.

Missä piilee Kosheenin menestyksen salaisuus?
– Haluamme tehdä musiikillamme uusia aluevaltauksia ja näyttää yleisöllemme, miten joustavia voimme olla, Markee kertaa. Musiikkiamme on helppo kuunnella pidit sitten mistä musiikista tahansa. Meidän tosin tunnettiin laajasti drum´n´bass -piireissä jo ennen yhtyettä, koska olimme julkaisseet monia levyjä. Siksi saimme nopeasti lisää suosiota.

PUNKIA JA FUNKIA

Kosheenin kundit eivät ole kuitenkaan aina ollut drum´n´bass -musiikkia suoltavia hittitehtaita. Darren soitti aiemmin skatepunkia ja funkia parissakin yhtyeessä. Myöskään Markee ei ole aina vannonut pelkästään konemusiikin nimeen.

– Aivan, olen soittanut vuosikausia kitaraa ja jopa esiintynyt kitaristina. Sittemmin kitara on jäänyt liikaakin taka-alalle, mutta olen nyt kaavaillut kaivavani sen naftaliinista. Pidän säveltämisestä oikean kitaran kanssa, koska siinä on parempi tuntuma musiikkiin. Kun sävellys on valmis, voin tehdä sen koneelle, Markee paljastaa.

– Aiemmin soittelin kitaraa useissa koulubändeissä, mutta vasta kun tapasin Darrenin huomasin, että meillä olisi mahdollisuuksia menestyä myös yhtyeenä. Silloin kitara sai jäädä sivuun.

Markee haluaa korostaa, että Kosheen tekee kaiken materiaalinsa itse.
– Teemme tosiaan biisimme alusta loppuun itse. Nykyään monikaan yhtye ei pysy tässä asiassa itsenäisenä, vaan usein käytetään ulkopuolisia biisintekijöitä ja tuottajia. Me tuotamme ja kirjoitamme biisimme sekä soitamme kaikki instrumenttimme itse.

MUSIIKKIA OMAA MAKUUN

Levydiili Kosheenille tuli pitkän taustatyön jälkeen.
– Jaoimme materiaaliamme parhaiden klubien tiskijukille, jotka ottivat biisimme soittoon. Tätä kautta saimme suosiota jo ennen levydiiliä. Kun menimme levy-yhtiöihin, meillä oli esitellä heille valmis paketti. Meillä oli albumi, listasijoituksia, radiosoittoa BBC Radio One:lla ja laaja fanipohja. Se oli helppo sainata, Markee kertoo. Mitä valmiimpi paketti, sitä helpompi saada hyvä diili.

Kaupallisuuden viittaa yhtye ei suostu ottamaan harteilleen suuresta levymyynnistä huolimatta.
– Yleensä teemme kappaleet itsellemme. Emme ajattele lainkaan sitä, mikä tulisi myymään. Onneksi tähän saakka yleisö on pitänyt kappaleistamme. Emme jatkossakaan suostu tekemään musiikkia levymyyntiä silmälläpitäen. Se ei kuulu tähän alaan, Markee toteaa.

Kosheenin soundi eroaa jonkinverran muiden alan yhtyeiden soundista. Levyltä löytyy useita downtempo-kappaleita ja se kuuluukin yhtyeen tyyliin.

EI DJ-KEIKKA VAAN YHTYE

– Pidän itse downtempo -tavarasta ja kuuntelenkin paljon esimerkiksi Portisheadia. Kosheenin kohdalla emme halunneet jäädä jumiin tiettyyn biittiin vaan halusimme monipuolista materiaalia. Kosheen ei ole dj-keikka vaan yhtye. Onhan Osasis ja Travis -yhtyeilläkin sekä hitaita että nopeita kappaleita. Myös drum´n´bass on todellisuudessa hieman liian nopeaa makuumme, kun taas breakbeat on meidän juttumme.

Yhtyeen kappaleet ovat saaneet paljon soittoa ja listasijoituksia hyvien remiksaajien ansiosta. John Creamerin miksaus ”Hide U” kappaleesta voitti viime vuonna parhaan remiksin parkinnon ja Catch -kappaleen Ferry Corsten mix keikkuu listojen kärkisijoilla juuri nyt.

KIERTUESETTIÄ

Markee ja kumppanit olivat juuri palanneet Australian kiertueelta. Miten siellä meni?
– Kiersimme Australiaa ja kävimme myös Singaporessa. Oli erittäin mukavaa keikkailla tunnettujen nimien, kuten Prodigyn, Garbagen ja New Orderin kanssa. Albumimme nousi samalla Australian myyntilistalle. Se oli hyvä reissu.

– Maaliskuussa matkaamme Yhdysvaltoihin. Meillä on jo nyt hyvä fiilis siitä, että musiikkimme toimii siellä hyvin. Miamissa ja New Yorkissa olemme jo saaneet nimeä. Jenkit ovat liiaksi rapin ja r´n´b:n lumoissa. Luulen, että he haluavat jo jotain uutta ja tuoretta ja ehkä me olemme ratkaisu.

– Lisää Euroopan keikkojakin on tulossa. Ehkä tulemme kesällä jopa Suomeen. Joku kesäfestivaali voisi olla hienoa. Olemme parhaimmillamme festarikeikoilla, joissa soitamme ulkona suurella stagella. Tuhansista tanssivista ihmisistä tulee uskomaton fiilis, Markee tunnelmoi.

– Haluaisimme tehdä kiertueen Faithlessin kanssa. Olemme tavanneet useasti ja olleet monilla keikoillakin yhdessä. Varsinkin Dido ja Rollo diggailevat musiikkiamme ja me pidämme heidän tuotoksistaan. Meillä molemmilla on myös erittäin vahva livesetti.

MITÄ IHMEEN SUOMALAISIA???

Vaikka Markee ja Darren ovat olleet pitkään alalla, suomalaisen musiikin kohdalla heillä tuntuu olevan musta aukko. Tiedätkö mitään suomalaisia bändejä?
– Täytyy tunnustaa, että en osaa nimetä yhtään, Markee vaikeroi.

Kysyttäessä Bomfunkia, Darudea ja JS16:ta saan saman vastauksen. Nimet eivät soita mitään kelloja miesten päässä. Siitä huolimatta toivottelen hyvät jatkot ja nähdään Suomen keikalla 1. kesäkuuta 2002!

Teksti: Jocka Träskbäck

Uusimmat