Vonda Shepard

Haastattelut · Stara.fi

”Olen menossa naimisiin!” Supertähti Vonda Shepard päättää puhelun kertoen ilouutisen yksityiselämästään. Tätä ennen hän on kuitenkin ehtinyt raottaa Stara.fi:lle Ally Mc Beal -televisiosarjan esirippua ja paljastaa seikat, jotka ajoivat hänet viihdealalle…

Langan päässä Ally McBealista tuttu laulaja.

Vietit viisi vuotta tehden Ally Mc Beal -televisiosarjaa. Miten päädyit mukaan kyseiseen menestysohjelmaan?– Sarjan tuottaja David E. Kelley (mm. Melrose Place, Beverly Hills 90210, Siskoni on noita, Ally McBeal) oli ystäväni ja hän piti musiikistani jo useita vuosia ennen Ally McBealia. Eräänä iltana olin keikalla Los Angelesissa ja pyysin muutamia ystäviä katsomaan esiintymistäni. Myös David oli mukana. Samoihin aikoihin hän kehitteli ideaa Ally McBeal -sarjasta. Tuona iltana hän huomasi, että olisin oikea ääni tuohon sarjaan.

Kaikki tuntevat ohjelman tunnuskappaleen ”Searching My Soul”. Kirjoititko sen nimenomaan tätä sarjaa varten?– Kirjoitin kappaleen jo vuonna 1995 ja se oli alunperin jo toisella albumillani, jonka nimi oli ”Radical Light”. Kun David etsi sarjaan tunnusmusiikkia, soitin hänelle viisi eri kappalettani ja niistä hän valitsi ”Searching My Soulin”.

Millaista oli viettää viisi vuotta saman tiimin kanssa?– Se oli erittäin mielenkiintoinen matka, koska alussa emme olleet vielä kuuluisia. Olimme sarjan kuvausten alussa vielä viattomia ja tunnelma kuvauspaikalla oli erittäin rento ja mielenkiintoinen.– Kun sarja alkoi menestyä, olimme kaikki samassa veneessä ja se teki meistä hyvin läheisiä. Sarjan paisumisen myötä ryhmä kuitenkin kasvoi ja laajeni pienestä perheestä suureksi viihdekoneistoksi.– Meillä oli hyvä yhteishenki ja kun sarjassa olemme yhdessä baarissa, se on erittäin realistista, koska niin me oikeastikin vietimme aikaamme.

Millaisen lapsuuden vietit? Saitko kipinän viihdealalle jo silloin?– Isäni oli eräänlainen artisti, eli pantomiimikko. Tämän lisäksi hän myös ohjasi ja näytteli. Kotonamme vieraili ja asusteli erilaisia boheemeja, ja heitä myös nukkui usein kotimme sohvalla. Meillä kävi vieraita koko viihdealalta; artisteja, taiteilijoita, näyttelijöitä, musiikkitoimittajia, jne… Vietin varmasti aika epätavallisen lapsuuden.

Missä vaiheessa aloit kirjoittamaan omia kappaleitasi?– Kun olin nuori, aloin kirjoittaa. Taisin olla silloin vasta 8– 9 vuotias. Tunsin vain, että minulle oli luonnollista kirjoittaa. Taisin saada kipinän sekä vanhemmiltani että monilta talossamme asuneilta. Eräs sohvallamme usein nukkunut musiikkitoimittaja hoiti minulle ensimmäisen keikkani, kun olin 14-vuotias.

Taisit laulaa pitkään muiden artistien taustalla ennen omaa uraasi? Se taisi antaa sinulle hyvän perspektiivin viihdealalle?– Kyllä juuri näin. Opin paljon työskennellessäni eri tähtien taustalla. Silloin sain parhaat oppini viihdealasta. Opin kuinka kommunikoida yleisön kansa ja koska keikkailin clubeilla 14-vuotiaasta saakka, ehdin samalla kehittää oman tyylini.– Katsellessani läheltä mm. artisteja Al Jarreeta, Ricky Lee Jonesia ja Jackson Brownia, opin todella paljon. Keikat olivat työsuhteen sijaan enemmänkin ystävyyssuhteita.

Minkälainen prosessi albumin tekeminen on sinulle?– Jokainen albumi on erilainen ja teen jokaista albumia eri tavalla. Uusin levyni ”Chinatown” on minulle erityisen läheinen, koska sitä kirjoittaessani elin aikaa, jolloin olin etsimässä itseäni viiden vuoden Ally Mc Bealin jälkeen. Minun piti palata taaksepäin ja opetella olemaan taas artisti.– Chinatown -levyllä on erityisenä teemana pakeneminen ja vapaaksi pääseminen. Tuota tunnelmaa ainakin yritin saada levylleni. Minun oli suorastaan pakko kirjoittaa nämä kappaleet ja kun ne olivat valmiina, tunsin oloni kevyemmäksi. Se on kuin prosessi, joka pitää tehdä.

Kirjoitit ”In July” kappaleen bussissa ajaessanne Kööpenhaminan läpi. Olen kuullut että kirjoitat usein kappaleita bussissa?– Heh… Kyllä. Silloin kun en tule matkapahoinvoivaksi. Kirjoitin ”In July” -kappaletta ajellesamme ympäri Tanskaa ja se onkin matka-aiheinen kappale. Bussissa on usein rauhallinen tunnelma ja maisemat vilistävät ikkunoiden ohi.

Uusin levy on aina se paras, mutta mitkä ovat suosikkikappaleesi ”Chinatownilta”?– Tuo riippuu ihan tunnelmastani. Levyn avausraita ”Rainy Days” kuuluu suosikkeihini. Kun olen masentunut, mielentilaani sopii ”Lose My Way”, koska se on levyn surullisin kappale. Kirjoitin sen nopeasti, mutta kappale kumpusi jostain todella syvältä, joten se koskettaa minua todella.– ”Sunset Marquee” on suosikkejani, koska sitä kirjoittaessani, nelisen vuotta sitten, olin todella onnellinen. Se on kuin pieni tarina, joka täydentyy kertosäkeessä. Myös ”In July” on hieno. Levyllä on suunnilleen viisi kappaletta, jotka ovat minulle kovin läheisiä.

Konsertoit Suomessa pari vuotta sitten. Mitä muistat maastamme?– Muistan paljonkin. Pidän kovasti Suomesta. Jokainen maa on erilainen. Ihmiset, hotellit, keikkapaikat. Suomessa kävin lenkillä. Pidän juoksemisesta ja Suomessa ollessani kävin juoksemassa hiekkatiellä. Nuo ovat niitä hauskoja muistoja kiertueilta. Muistan hyvin kauniin maiseman ja valmentajani, joka ajoi vieressäni pyörällä. Myös maanne tuoksu oli jotenkin kovin puhdas.– Suomessa yleisö oli pukeutunut kovin hienosti ja melkein kaikki miehet olivat pukeutuneet pukuun ja kravattiin. Pidin siitä kovasti ja se oli mielestäni erittäin söpöä. Esiintymiseni aikana yleisö oli aivan hiljaa, mutta konsertin jälkeen he seisoivat ja osoittivat suosiotaan.

Saat kiertueilta upeita kokemuksia, mutta tallennatko niitä esimerkiksi perheellesi?– Kirjoitan melkein joka aamu päiväkirjaani. Erityisesti kiertueilla. Itse asiassa haluaisin kirjoittaa kokemuksistani myöhemmin kirjan. Yritän tallentaa kaikki kokemukseni ja tunnelmani tätä kirjaa varten.

Koska voimme nähdä Vonda Shepardin konsertoimassa Suomessa?– Olen tulossa kiertueelle Pohjois-Eurooppaan touko-kesäkuussa. Sitten syksyllä on vuorossa isompi kiertue. En kylläkään muista, koska Suomi oli kalenterissa, mutta varmasti sinne tulemme. Minulla on internet-sivusto, josta ihmiset voivat käydä tarkistamassa kuulumiseni ja keikkakalenterini. Osoite on www.vondashepardonline.com.

Mitä elämääsi kuuluu muilla kuin musiikin saroilla?– En tiedä uskaltaisinko paljastaa, mutta olen ehkä menossa naimisiin tänä vuonna! Olen siis erittäin onnellinen. Hääpäivää ei ole vielä päätetty, mutta luultavasti vielä tämän kevään aikana. Se on erittäin jännittävää ja paljon muuta ei elämääni sitten musiikin ja keikkailun lisäksi mahdukaan.

Teksti: Jocka Träskbäck