Teemu Raita

Haastattelut · Stara.fi

Teemu Raita on 30-vuotias helsinkiläistynyt poppari. Miehen esikoislevy Kuuleeko maa julkaistiin juuri ja levyn ensimmäinen single Meidän maailma on soinut viime aikoina tiuhaan radioaalloilla.

Leikin varjolla ammattimuusikoksi

Nummelasta kotoisin oleva Raita on ollut kiinnostunut musiikista koko ikänsä. Vaikka perhe ei ollut kovin musiikillinen, naapurusto ja kaveripiiri antoivat pikkupoikana kipinän muusikon uralle.

– Mun ensimmäinen musiikkiin liittyvä muisto on Mörköooppera. Siis se Mörkö se lähti piiriin -biisi. Se vaikutti syvällisesti nuoren miehen mieleen. En ole tosin kuullut sitä enää moneen vuoteen.

– Isä osti mulle ensimmäisen kitaran kun olin 9-vuotias. Sain pikku hiljaa kipinän muusikon uralle. Koko homma meni ikään kuin leikin varjolla. Sitten 10 – 11 -vuotiaina soiteltiin naapuri kundien kanssa sähkökitaralla rokkia. Silloin ohjelmistossa oli ainakin Iron Maiden, AC/DC ja W.A.S.P.

Ensimmäinen bändi perustettiin muutama vuosi myöhemmin yhdessä Zarcus Poussan ja Pette Järvisen kanssa.

– Yhtye oli nimeltään Power Station. Nimi taisi tulla jostain Duran Duranin sivuprojektista. Koska en osannut soittaa oikein mitään, päädyin bändin laulajaksi. Sain tosin kenkää kolmen kuukauden kuluttua, kun en osannut mitään kappaletta kunnolla, Teemu muistelee.

– Olen aina ollut laiska opettelemaan soittimia. Treenaaminen ei ole koskaan ollut mun juttu. Nykyisin soitan kitaraa ja kirjoitan kappaleeni sen avulla. Haluaisin tosin oppia soittamaan pianoa, koska sillä saisin sävellettyä valmiimpia kappaleita.

Saatuaan kenkää yhtyeestä, Teemu löysi musiikillisen yhteisön Nummelan seurakunnan toiminnasta, jossa hän vaikutti neljä vuotta.

– Ajattelin syntyjä syviä ja tuli lähdettyä mukaan seurakunnan musatouhuihin. Osaksi sen takia, että Nummelassa tuo musatoiminta oli aika vilkasta.

Levyllinen tarinoita

Teemu Raidan esikoislevy Kuuleeko maa sisältää yhdeksän pop-biisiä. Alun perin niitä piti olla kymmenen, mutta kokoamisvaiheessa yksi kappale jäi pois.

– Me kerta kaikkiaan unohdimme sen jossain vaiheessa listalta. Huomasimme asian vasta kun oli liian myöhäistä. Pois jäänyt kappale on Kaunis ja ihmeellinen, ja se tullaan ehkä julkaisemaan jossain muodossa vaikkapa jonkun singlen kakkosbiisinä, Teemu veikkaa.

Levyn kappaleet ovat kaikki Teemun käsialaa. Suurin osa niistä oli valmiina jo miehen edellisen bändin aikana. Muutaman vuoden kasassa ollut Nero -yhtye ei saanut tuulta alleen, mutta vain kuukausi bändin hajoamisen jälkeen Raita sai levytyssopimuksen.

– Lähetin varmaan 30 biisiäni Sony Musicille. Viikon päästä Jalosen Jani soitti ja pyysi käymään. Kuunneltiin biisit Sonylla ja tulimme siihen tulokseen, että niistä pitää tehdä levy. Se oli sillä selvä, Raita innostuu.

Esikoissingle Meidän maailma sai heti runsaasti radiosoittoa ja kappale on ollut mm. erilaisten toivelistojen kärkisijoilla. Sinkku ei olisi voinut paljon parempaa alkua saada?

– Juu mulla oli aika hämmentynyt fiilis sinkun menestyksestä. Tuossa biisissä yhdistyy koko työryhmän taidot. Kiitos siitä kuuluu siis kaikille osallisille. Levyn menestys ei ole yhdestä sinkusta kiinni, mutta ainakin alku näyttää hyvältä.

Jocka Träskbäck