Faithless

Haastattelut · Stara.fi

Stara.fi tapasi kymmenvuotiaan konemusiikin veteraaniyhtye Faithlessin Lontoossa. Sister Bliss ja Vokalisti Maxi Jazz kertovat mitä yhtyeelle kuuluu juhlavuonna 2005?

Insomnia-hitillä maailmankuuluksi vuonna 1995 noussut brittiyhtye on tanssittanut klubikansaa kymmenen vuoden aikana varmasti satojatuhansia kertoja hiteillään. Esikoishitin lisäksi myös God Is A Dj ja Salva Mea ovat jääneet klubiklassikoiden listalle.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen hittilistojen kärkeen palannut Faithless ei ole jättänyt fanejaan kylmäksi laulujen sanoillaan ja trendikkäillä, aikaansa seuraavilla, soundeillaan. Yhtye osaa muuttaa soundiaan vastaamaan uuden ajan vaatimuksia.

Yhtyeen kulta-aika sijoittui 90-luvun toiselle puoliskolle. Silloin yhtye suolsi listoille hitin toisensa jälkeen. Sittemmin hittiputki ehtyi hieman ja bändi taisteli jopa rahavaikeuksien kanssa. Outrospective-levyn myötä ongelmat kuitenkin helpottuivat, kun jättiyhtiö BMG otti Faithlessin hoitoonsa.

”Elimme kädestä suuhun.”

Yhtyeen luovaksi voimaksi ja hittinikkariksi on nimetty Rollo, joka tunnetaan myös laulaja Didon veljenä. Miesten vastapainoksi yhtyeessä on mukana myös soolouraa tekevä Sister Bliss. Tuoreimmalla No Roots -levyllään Faithless hehkuttaa syvällisiä ajatuksiaan ja samalla bändi muistelee uransa alkumetrejä.

– Vuosien varrella jopa palkkioita jäi maksamatta ja elimme täysin kädestä suuhun. Nyt minulla oli varaa hankkia oma moderni auto, Maxi Jazz muistelee yhtyeen vaikeita aikoja.

– Rakastan autourheilua yli kaiken ja nyt minulla on hallussa jopa kansainvälinen rallilupa. Muutamia kisoja olen jo ajanut ja päässyt jopa formulan rattiin, hän ylpeilee.

New Yorkin terrori-iskun myötä Faithless nousi maailman julmuutta vastaan ja samalla bändi ryhtyi etsimään omia juuriaan.

– Moderneja ihmisiä vaivaa juurettomuus. Heillä ei ole enää kotia, tunteita ja elämää, vaan kaikki pyörii nopean kulutuksen, hurvittelun, rahan ja vallan ympärillä.

– Vain harvat uskaltavat näyttää omat tunteensa toisilleen ja elää tasapainoista elämää ilman yhteiskunnan painostusta. Mielestäni ihmisiä pannaan samanlaiseen muottiin ja erilaisuudelle ei ole tilaa. Silloin syntyvät myös juurettomat ihmiset, Jazz painotti.

– Raakuudet muistuttavat meitä omasta heikkoudestamme ja peloistamme.

Yksikään julmuus ei ole tässä maailmassa oikeutettu. Ehkä nyt olisi aika miettiä, kuinka julma, raaka ja haavoittuva nyky-yhteiskunta on, Sister Bliss huomautti.

Uutta materiaalia tulossa

Faithless on jälleen palaamassa julkaisurintamalle. Yhtye julkaisee huhtikuussa Forever Faithless-juhlalevyn. Se on kokoelma, johon on sisällytetty yhtyeen parhaat hitit kymmenen vuoden uran varrelta. Mukana on asiaankuuluvasti myös uusia kappaleita.

Ennen kokoelman julkaisua yhtye suuntaa keikoille. Haastattelun julkaisuhetkellä Maxi Jazz, Rollo ja Sister Bliss ovat Etelä-Amerikassa kiertueella. Huhtikuussa kalenterissa on keikkoja mm. Chilessä, Argentiinassa ja Brasiliassa.

Timo Repo & Jocka TräskbäckLontoo