S.W.A.T.

DVD · Stara.fi

S.W.A.T. kertoo samannimisistä jenkkipoliisin maineikkaista erikoisjoukoista. Siihen loppuukin eroavaisuudet kymmeniin muihin elokuviin. Tämä on nimenomaan formaattiactionia.

Kerran keksittyä kaavaa käytetään taas ja leffan jokainen juonenkäänne tottelee tuttua kaavaa, jota on käyttäneet diehardit ja kymmenet muut jenkkileffat. Tämä poliisi-roisto tai hyvä-paha-kaava on jokaiselle leffakatsojalle liiankin tuttu.

Itse leffan on jatkoa 70-luvulla nähtyyn samannimiseen sarjaan. S.W.A.T. on siis 2000-luvun versio suositusta tv-sarjasta, jota tehtiin aikanaan 36 jaksoa.

Dan Harrelson (Samuel L. Jackson) on karismaattinen ja maineikas S.W.A.T. -veteraani, joka saa tehtäväkseen kasata uusi S.W.A.T. Dream Team. Hän haluaa tiimiinsä ehdottomasti mukaan myös Jim Streetin (Colin Farrell), joka on hyllytetty toimittuaan käskyjen vastaisesti.

Jackson tekee jälleen kerran hienon roolin, mutta ikävää on se, että hänet on nähty liki samanlaisessa roolissa jo lukuisia kertoja. Onneksi plakkarissa on joitain muun tyyppisiäkin rooleja. Colin Farrell on pääosassa loistava. Toivottavasti tämä poikii nuorelle lupaukselle jatkossa myös isompien leffojen päärooleja.

Sivuosassa Deacon Kayen roolissa nähdään hiphop-rintamalta paremmin tunnettu James Todd Smith, eli LL Cool J. Stara suoriutuu roolistaan kuin vanha tekijä.

Leffan käsis on siis sama kuin lukuisissa muissa leffoissa. Muutoksia tuntuu olevan lähinnä vuorosanoissa. Luonnollisesti leffan lopussa ”hyvikset” ratsastavat auringonlaskuun ja pahat saavat palkkansa tarvittavien, mutta yllätyksettömien loppuratkaisujen kautta.

Leffan juonen kulun voi ennustaa 90%:sti ensimmäisen viiden minuutin perusteella. Samalla kaavalla voidaan helposti saada valkokankaalle lähes kaikki 70 ja 80-lukujen poliisisarjat, mutta se ei tarkoita että niin pitää tehdä.

Leffan musiikki ansaitsee kiitosta. Ennakkoluulottomasti mukaan on otettu mm. Linkin Parkin ja Apollo 440:n asiaan kuuluvaa matskua. Myös rankempaa rock-mättöä toki mahtuu mukaan sekä englanniksi että espanjaksi.

Riman alitttavasta copy-paste formaattikäsikirjoituksesta huolimatta leffa on viihdyttävä. Ja koska juuri se on tämänkaltaisten rainojen päätarkoitus, ansaitsee S.W.A.T. kolme pistettä.

Ohjaus: Clark JohnsonKesto: 117 min

Pisteet 3/5