8 Mile

Elokuvat · Stara.fiSuomalaisten hoppareiden kauan ja hartaasti odottama raina päätyi vihdoin pohjolan valkokankaille. 8 Mile saavutti jenkeissä suuren suosion ja varmasti tulee tekemään sen myös Suomessa.

Menestynyt artisti leffakankaalla on usein suorastaan kauheaa katseltavaa. Esimerkkinä vaikkapa Mariah Carey. Eminem on kuitenkin, hieman yllättäen, poikkeus. Jos räppiura joskus kariutuu, niin miehellä voisi olla ura leffamaailmassa. Senverran hyvin äijä vetää roolinsa.

8 Mile on kertomus Detroitilaisesta 313-possesta, joka käy taistelua toista possea vastaan. Onneksi lähinnä vain batlaamalla, mutta välillä otetaan avuksi myös aseet. Leffa katsoo maailmaa ihmisen kautta ja on samalla kaikessa karuudessaan myös ihmissuhdeleffa.

Jimmy Smith Jr. (Eminem) on nuori hiphop-lupaus, joka auttaa alkoholisoitunutta, asuntovaunussa asuvaa äitiään (Kim Basinger) ja siskoaan. Päivät kuluvat tehtaalla auton puskureita tehden. Iltaisin kutsuvat Detroitin yö ja hiphop-klubit. Kuka voittaa batlen? Kuka saa levydiilin?

8 Mile oli lähes kaksituntinen paketti hoppia, ihmissuhteita ja batlausta. Viihdyttävä paketti ei antanut aihetta haukotteluun missän vaiheessa, vaikka mistään actionista ei ollutkaan kyse. Suomalaisen rap-starba Palefacen suomennokset olivat suurimmalta osaltaan hyvin toteutettuja. Hienoa, että alan mies on otettu mukaan kääntämiseen.

Ohjaaja Curtis Hanson on aiemmin saanut mm. Oscarin leffasta L.A. Confidential ja tekee jälleen hyvää työtä. Varsinkin nuoremmalle jengille 8 Mile on todella hyvää ajankulua. Samalla se avaa tietä uudenlaisille, alakulttuurisemmille leffoille. Nyt riittää jo räppikin leffan aiheeksi ja se on piponnoston arvoinen asia.

Ohjaus: Curtis Hanson

Kesto: 1h 51min

Pääosissa: Eminem, Brittany Murphy

Pisteet 4/5