Kummituskartano

Elokuvat · Stara.fiEddie Murphyn tähdittämä Disney uusin elokuva on selkeästi lapsille suunnattu kauhuelokuva. Se on kuitenkin yllättävän ”kauhea”, eikä sovellu ainakaan alle 12 vuotiaiden silmille. Hyvänä vertailukohtana voi pitää äskettäin vuokraamoihin tullutta Disneyn toista jännäriä, Pirates Of The Caribbean, joka on paljon löysempää kamaa Kummituskartanoon verrattuna.

Elokuva kertoo perheestä, jonka vanhemmat ovat kiinteistövälittäjiä, ja niin kiinni uraputkessa, että lapset ovat jääneet toiselle sijalle. Perhe päättää kuitenkin viettää yhteisen viikonlopun ja suunnata järvelle rentoutumaan. Matkalla pitää kuitenkin pikaisesti käydä tutustumassa erääseen kartanoon…

Kartanossa asuu outo perijä, jonka tarkoitusperät ovat hämärän peitossa. Yllättävä myrsky estää perheen pääsyn pois talosta, ja tarinan ainekset ovat valmiina. Ainekset ovat suuri talo, kummituksia, eläviä kuolleita, zombieita, ja hiukan seikkailuakin.

Päätöntä menoa kummitustalossa jatkuu leffan ensimmäiset kaksi kolmasosaa, kun perheen jäsenet kulkevat ympäri taloa ja kohtaavat erilaisia omituisuuksia. Tylsää. Ensimmäinen selkeä juonikuvio tuleekin esille vasta, kun leffa on jo ehtoopuolella, eli kun ullakolta löytyy taulu, joka kuvaa tutun näköistä naista.

Erityisesti elokuvassa häiritsi huonosti toteutettu äänimaailma, joka välilllä suorastaan vaati keskittymistä. Myös kiinnostavan juonen puuttuminen vaikutti kokonaisuuteen. Loppua kohti elokuva kuitenkin petraa, ja viimeinen puolituntinen on jo ihan mielenkiintoista nähtävää.

Tuntuu, että Disney on mennyt tällä kertaa ali siitä missä aita on ollut matalin. Pirates Of Caribbean taisi syödä budjetin tyhjäksi, ja nyt vuorossa on eräänlainen välimallin elokuva. Eddie Murphy sopii roolinsa hyvin, vaikka hänen parhaat päivänsä ovat jo selvästi ohi.

Genre: Seikkailu/komedia (K11)

Ohjaaja: Rob Minkoff

Pääosissa: Eddie Murphy, Marsha Thomason, Terence Stamp, Jennifer Tilly, Nathaniel Parker

Kesto: 1h 30min

Ensi-ilta: 27.2.2004

Pisteet 2/5