Maailman ympäri 80 päivässä

Elokuvat · Stara.fiJules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä -seikkailu on yksi maailman tunnetuimpia road-movie tyylisuunnan edustajia. Aiemmin Passepartoutin ja kumppaneiden seikkailuja on voinut nähdä lähinnä piirretyissä, mutta nyt tarina on saatettu elokuvan muotoon.

Passepartout (Jackie Chan) on kiinalainen sankari, joka ryöstää Englannin Pankista kotikylälleen kuuluvan Jadebuddhan. Törmätessään keksijä Phileas Foggiin hän huomaa samalla mahdollisuuden palata nopeasti kotikyläänsä Kiinaan. Fogg on nimittäin lyönyt vetoa uskaliaasta hankkeesta: Hänen tulee matkata maailman ympäri 80 päivässä.

Tapahtumarikkaan matkan aikana ryhmä kohtaa monia värikkäitä 1800 -luvun tuttuja hahmoja, joiden rooleissa nähdään liuta elokuvamaailman tähtiä.

Cameo-rooleissa nähdäänkin monia tuttuja kasvoja, mutta ehkäpä hauskin vieras on Richard Branson, joka kiersi oikeasti maailman kuumailmapallolla. Hän esittää elokuvassa muutaman sekunnin ajan juuri kuumailmapallon omistajaa, joka epäilee ryhmän mahdollisuutta kiertää maailma 80 päivässä…

Elokuva on actionleffa lasten makuun. Siinä on käytetty paljon mukavia värejä, ilmeitä ja hassuja vaatteita. Myös dialogi, vitsit ja näyttelijöiden ylinäytelty liikehdintä saa hymyn lähinnä vain lasten huulille. Aikuisen se saa enemmänkin vaivaantuneeksi.

Legendaarinen action-näyttelijä Jackie Chan ei toimi Passepartoutin roolissa. Suutari pysyköön lestissään, eli actionmiehestä ei saa toimivaa näyttelijää komediaan. Sama ongelma, mutta paljon suuremmassa määrin, on Arnold Schwarzeneggerillä. Lihaskimppu vetää Prinssi Hapin roolinsa suorastaan säälittävästi tehden itsestään pellen.

Muuten elokuva on vauhdikas road-movie, josta ei näyttäviä taisteluja puutu. Ovathan ne juuri Chanin käsialaa. Leffaa voi suositella hyvällä omallatunnolla varsinkin lapsiperheille.

Genre: Seikkailu/komedia (K11)

Ohjaaja: Frank Coraci

Pääosissa: Jackie Chan, Steve Coogan, Kathy Bates, Schwarzenegger, John Cleese, Owen Wilson, Luke Wilson, Jim Broadbent, Rob Schneider, Mark Addy

Kesto: 2h 02min

Ensi-ilta: 27.6.2004

Pisteet 2/5