Spider-Man 2

Elokuvat · Stara.fiJatko-osat ovat yleensä selvästi edeltäjiään heikompia. Tässä luulossa moni suuntaa katsomaan myös Spider-Man -leffan kakkososaa. Lähes yhtä moni tulee kuitenkin yllättymään positiivisesti, koska Spider-Man 2 on yhtä hyvä, ellei jopa parempi, kuin edeltäjänsä.

Juonen perusidea tosin on väkisin väännetty ja suoraan sanottuna korni. Fuusioreaktoria kehittävä tiedemies Otto Octavius (Alfred Molina) liittää itsensä vahingossa koneeseen, joka ottaakin vallan ja maailma vaarantuu. Hänestä tulee vahingossa Tohtori Mustekala, vaarallinen kahdeksankätinen rikollinen… Boring.

Jos unohtaa tuon perusjuonen, niin leffassa on paljon hyvääkin. Tohtori Mustekala saa kaupungin sekaisin, kun hän päättää kokeilla uudelleen jo kertaalleen räjähtänyttä fuusioreaktoria. Hänen aikeensa voi estää vain yksi supersankari, Hämähäkkimies. Hämis on kuitenkin päättänyt lopettaa uransa. Nyt Peter Parker (Tobey Maguire) joutuu valitsemaan rakkauden ja Hämiksen uran välillä.

Juonta siis riittää myös suhdepuolella. Tarinasta kehkeytyy kolmiodraama, jonka keskellä on kaunis Mary Jane (Kirsten Dunst). Parker yrittää edelleen pitää rakkautensa salassa, mutta kuinka pitkään hän siihen pystyy? Peter Parker käy leffan ajan moraalista taistelua, jossa vastakkain ovat Peter Parkerin elämä ja Spider-Manin ura. Voiko hän saada molemmat?

Sam Raimi on ohjannut leffan vauhdikkaasti, ja actionkohtauksia riittää. Jokainen vauhtipätkä on toteutettu näyttävästi ja varsinkin Hämiksen liikkuminen pilvenpiirtäjien keskellä on hienoa katseltavaa.

Leffan parhaan roolin tekee hulvattoman hauska Peter Parkerin pomo Jonah Jameson (J.K. Simmons), joka näyttelee Daily Bugle -lehden päätoimittajaa. Myös Tobey Maguire on edelleen luonnollinen ja osuva valinta Hämähäkkimiehen rooliin. Parkerin äitiä näyttelevä Rosemary Harris tekee myös vakuuttavan roolin.

Leffan heikoin lenkki on Tohtori Mustekalan roolissa nähtävä Alfred Molina. Hän on roolissaan suorastaan säälittävän huono, ellei ohjaaja sitten ole vaatinut häntä käyttämään koko leffan ajan vain yhtä ilmettä. Suoritus vastaa harrastelijanäyttelijän ensimmäistä roolia.

Spider-Man 2 on mukavaa ja vauhdikasta katseltavaa. Vaikka perusjuoni on hieman ohut ja korni, aineksia olisi muuten vaikka ykkösosaksi. Leffan lopussa annetaan vielä selvät ainekset kolmanteen osaan, joka lienee jo tulossa.

Genre: Toimintaseikkailu (K11)

Ohjaaja: Sam Raimi

Pääosissa: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, Bruce Campbell

Kesto: 2h 10min

Ensi-ilta: 7.7.2004

Pisteet 4/5