Aleksanteri

Elokuvat · Stara.fiAleksanteri on yksi vuoden odotetuimmista ensi-illoista jo pelkästään sen takia, että sen on ohjannut maineikas Oliver Stone. Massiivinen Aleksanteri Suuren (Colin Farrell) fiktiivinen elämäkerta kestää melkein kolme tuntia, joten katsottavaa riittää. Missään vaiheessa leffa ei kuitenkaan tunnu pitkästyttävältä.

Elokuva kertoo siis yhdestä maailmanhistorian mahtavimmista sotapäälliköistä, joka 25-vuotiaana valloitti lähes koko tunnetun maailman. Leffa on eräänlainen supistettu elämäkerta, jossa matkataan Aleksanterin mukana maailman ääriin ja seurataan hänen ihmissuhteitaan, mielen liikkeitä ja johtamistaan.

Elokuva ottaa rohkean näkökulman Aleksanterin elämään ja hänen suhteeseensa äitiinsä Olympiakseen (Angelina Jolie), isäänsä Filippokseen (Val Kilmer), elinikäiseen ystäväänsä ja sotapäällikköönsä Hephaistioniin (Jared Leto) sekä baktrilaisvaimoonsa Roksaneen (Rosario Dawson).

Elokuvassa Aleksanteri kuvataan rohkeasti avoimen biseksuaalina hahmona, joka rakastaa kumpaakin sukupuolta. Leffa on tehty ajallisesti hieman sekavasti palasissa, jotka loksahtavat epämääräisessä järjestyksessä paikoilleen. Kokonaisuus toki hahmottuu leffan lopussa.

Oliver Stone käyttää paljon hidastettuja erikoislähikuvia tunnelmanluojina, ja välillä niitä tuntuu olevan liikaakin. Musiikkipuolella mennään jälleen mahtipontisissa tunnelmissa, mikä on omiaan korostamaan tunnelmaa. Erityisesti Aleksanterin haavoittuminen Intiassa on upean näköistä ja kuuloista.

Kokonaisuutena elokuva on viihdyttävää katsottavaa, mutta mitään suuria tunteita se ei kuitenkaan saa aikaan. Kymmenen euroa tästä elämyksestä tuntuu olevan hieman liikaa, mutta leffan pituus perustelee normaalia kalliimman hinnan.

Genre: Draama (K15)

Ohjaaja: Oliver Stone

Pääosissa: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Jared Leto, Anthony Hopkins, Rosario Dawson, Jonathan Rhys-Meyers

Kesto: 2h 58min

Ensi-ilta: 26.11.2004

Pisteet 3/5